Jaunumi

Senās vietas Kokneses pusē

12. Novembris, 2021

Nav noslēpums, ka cilvēkus vienmēr ir interesējis viss, kas ir neizdibināms un nesaprotams. 🤫 Daudzas senās vietas, kuras dabā varam sastapt arī šodien, ir apvītas ar gadu simtiem senām leģendām, nostāstiem un teikām, kas rosina zinātkāri...🧐

Citreiz šķiet, ka dzimtajā pusē viss jau ir redzēts un zināms, taču bieži vien atklājas, ka patiesībā skaisto, interesanto un elpu aizraujošo vietu ir krietni vairāk, un citreiz tās atrodas tepat - degungalā!💯

Pamatojoties uz Kokneses un Iršu seno vēsturi un apdzīvotību, šajās vietās ir atrodami vairāki, gadu simtiem seni objekti, kas ir apvīti ar stāstiem un teikām. Šīs vietas ir brīvi pieejamas apskatei, tādēļ aicinām Tevi šajā nedēļas nogalē ieplānot nelielu ekskursiju Kokneses un Iršu pagastos, iepazīstot senās, ikdienā, iespējams, neievērotās vietas:

📌Pastmuižas velnakmeni Koknesē

Viens no plašāk pazīstamajiem mitoloģiskajiem akmeņiem Latvijā. Teikas par akmeni un Velnu publicētas ļoti bieži un dažādos izdevumos. Diemžēl pētniekiem nekādas zīmes vai velna pirkstu nospiedumus akmeņos nav te izdevies atrast. Ļoti plaši aprakstīts objekts dažādā literatūrā.
Ar akmeni saistītas dažādas teikas, ar samērā līdzīgu sižetu – Velns nesis akmeni lai aizdambētu Daugavu, iedziedājies gailis un akmens sasperts divās daļās. Kādā nostāstā teikts, ka Velns akmeni uzmetis virsū raganas būdai un, ka Pērkons, Velnu vajādams, akmeni saspēris.

Lai arī objekts ir tradicionāli vienskaitlī, tomēr šeit ir divi dažādi akmeņi, kurus tradīcija uzskata par vienu. Attālums starp lielāko un mazāko akmeni – 3,15 m. Apkārtējie lauki ļoti akmeņaini, vietām nelielu akmeņu kaudzes.

GPS: 56.627083, 25.455354

4(1).png

📌Velnozolu Koknesē

Interesants dižozols. Viens no diviem Velna ozoliem Latvijā. Ozola apkārtmērs 4,72m. Dobums ceļa pusē 2,5 m augsts, 0,8 m plats un 0,7 m dziļš.
Pēc teikām, Velns sēdējis ozolā un lēcis garāmbraucējiem ratos.


GPS: 56.657515, 25.388377

1(1).png

📌Bulandu pilskalnu Iršos

Arheoloģiskie atradumi Lielkalnu pilskalnā liecina, ka teritorija bija apdzīvota jau 6. gadsimtā un tās iedzīvotāji nodarbojušies ar vērpšanu, aušanu, podniecību, vietējās purva kūdras ieguvi, dzelzs un bronzas apstrādi. 1984. gadā uzpludinātās upes ūdenskrātuve izskalojusi pilskalna nogāzi.

Teikas pauž, ka kara laikos Ozolkalnā aprakuši naudas lādi, kuru zviedru karaspēks atkāpjoties izracis un aizvedis uz Koknesi. Rakuma vietā bijusi pamesta grāmata, kurā bijis apraksts, kā aizvestā nauda meklējama kalna rietumu pakājē. Izraktā naudas lāde esot uzlikta uz smagi apkaltiem dzelzvaģiem un aizvesta divi zirgiem.

Rokot pilskalnā kartupeļu bedres esot atrasti veci sarūsējuši zobeni. Dažus simts metrus ziemeļos pilskalnam, pāri pļavai kādā uzkalniņā senāk atrastas dažādas rotas lietas. No tam dažas pakavveidīgas saktas pirms kara esot nosūtītas uz Rīgu.

GPS: 56.798835, 25.607250

3(1).png

📌Lielkalnu pilskalnu Iršos

Lielkalnu pilskalns atrodas 3 km uz rietumiem no Iršiem un 2,5 km uz dienvidiem no Liepkalnes baznīcas, pie bijušām Lielkalnu un Nomaļu mājām. 2. Pasaules kara laikā Lielkalnu pilskalns tika stipri sapostīts ar dažādiem rakumiem, bet 1990-to gadu sākumā tas apmēram par 2/3 norakts ar karjeru. Lielkalnu pilskalns attiecināms uz mūsu ēras I g.t. otro pusi, pilskalns izmantots vēl arī 10.gs.


GPS: 56.793313, 25.548970

senvietas.png

Izmantotie avoti:

latvijas-pilskalni.lv

senvietas.lv

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentāru

Pieteikties jaunumu saņemšanai