Jaunumi

Rudens tūrisma velobrauciens pa četriem novadiem

15. Septembris, 2020

Jau septīto gadu Koknesē pulcējas velomīļi no visas Latvijas, lai kopīgi dotos rudens velobraucienā. 12.septembra agrā rītā, kad Kokneses viduslaiku pilsdrupas vēl tinās nelielā miglas vālā, kopā pulcējās vairāk nekā 70 riteņbraucēji, lai uzsāktu ap 75 km garo velomaršrutu.

 Līdz pirmajai nelielajai atpūtas pauzei pieveicami 12 kilometri pa Kokneses- Krapes ceļu. Laika apstākļi paliek arvien labāki – parādās saule un neliels vējiņš – īsti piemēroti ātriem velobraucējiem. Maršruta ceļš ved Aizkraukles purvā, kur pa betona plāksnēm braucot, vērojam milzīgo kūdras laukus ar lielām kūdras kaudzēm. Aizraujas elpa no apkārtnes ainavām un varam tik iedomāties, kā te izskatījās pirms vairāk nekā 8000 gadiem, kad sākusies purva attīstība.

 No purva izbraucot, esam sasnieguši Aizkraukles novadu, caur Aizkraukles dzelzceļa staciju dodamies pilsētas virzienā. Pa jaunizveidotajiem veloceliņiem brauciens rit raiti un netraucējot pārējiem satiksmes dalībniekiem. Ainava paliek kalnaināka, parādās Daugavas skati un nonākam viesu namā “Cepļi”, Raganu lidlaukā, kur mūs sagaida šīs vietas galvenā ragana ar dažādiem uzdevumiem, dodot iespēju arī “palidot”, pacienāties ar raganas tēju un ieturēt nelielu maltīti.

Elpa ievilkta un ceļš aizvijas Skrīveru virzienā, saule silda, brauciens vijas pa nobraucieniem un stāviem kāpumiem, kad velosipēds jāstumj kalnā. Sasniedzam Skrīveru novadu un ar aizraujošiem stāstiem par Skrīveriem mūs sagaida gide Daina Vancāne. Uzzinām gan par Aizkraukles baznīcu, par pilskalnu, gan arī par šeit mītošajiem susuriem. Uzkāpšana senajā pilskalnā ar pasakaino Daugavas ielejas skatu ir kāpšanas pūļu vērta.

 Un tad jau jādodas tālāk, lai Skrīveru pārtikas kombinātā nobaudītu garšīgās gotiņas, uzzinātu par to tapšanas vēsturi un tās kā cienastu paņemtu mājiniekiem. Izrādās, ka ir arī melnās gotiņas, kas garšo skursteņslauķiem. Un tad jau atkal dodamies tālāk līdz Daugavai, lai ar kuģīti “Baltā kaza” pārceltos uz Jaunjelgavu. Kapteiņa stāsts par seno Jaunjelgavu ir tik aizraujošs, ka jādodas aplūkot pilsēta, kur pie jaunatvērtā tūrisma informācijas centra mūs sagaida tā saimnieki ar stāstiem par Jaunjelgavas šodienu. Mirklis atelpai un tūrisma informācijas centra apskatei, un priekšā garš ceļš caur Jaunjelgavas novadu, izbraucot caur Sēreni, mirkli apstājoties pie Karsta kritenēm un sasniedzot zīmi “Daugavas krasts -10” dodamies atkal Kokneses virzienā. Pārsteigumiem pilna ir viesošanās zemnieku saimniecībā ”Liepkalnes” pie Aijas un Arvīda Vītoliem. Iepazīstam bišu dzīvi, ir iespēja aplūkot bišu māju un klausīties bitenieka stāstus. Ainaviski skaistā vietā kopīgi baudīt zupu un izvērtēt šī gada braucienu ar smaidīgiem, kaut nogurušiem cilvēkiem ir patiešām patīkami. Un ir jāsaņemas, lai vēl kilometru ar velosipēdu dotos uz kuģīti “Vīgante” un celtos atpakaļ uz Koknesi. Vienpadsmit neaizmirstamas stundas skaistā dienā, kad gaisā pamazām parādās rudens elpa pavadītas uz velosipēda!  Paldies visiem velobraucējiem, jo tikai, atbalstot organizatorus un ievērojot noteikto, var izdodoties tik patīkams brauciens!

 Vislielākais paldies Bebru pagasta sporta darba organizatoram Artim Zvejniekam par dalībnieku drošu vadīšanu velobrauciena laikā. Paldies Valsts policijas ekipāžai, personīgi Rimantam Masiulim un pašvaldības policijas ekipāžai, personīgi Jānim Galviņam par izcili pavadīto velobraucienu, par pārdomāto ceļu slēgšanu, pēc iespējas netraucējot pārējiem satiksmes dalībniekiem un par ļoti pozitīvo attieksmi!

Paldies domes autobusa vadītājam Valteram Kārkliņam un medmāsai Innai Magonei par atbalstu!

Paldies viesu namam “Cepļi” un īpaši Anitai Turlajai par iespēju paviesoties Raganu lidlaukā! Paldies Dainai Vancānei par nepārspējamiem Skrīveru stāstiem! Skrīveru pārtikas kombinātam par jauko uzņemšanu!

Paldies kuģīšu “Baltā kaza” un “ Vīgante” kapteiņiem par celšanu pāri Daugavai!

Paldies Jaunjelgavas TIC kolektīvam par viesmīlīgo sagaidīšanu! Paldies Vītolu ģimenei par iespēju paviesoties tik skaistā un mierpilnā vietā!

Paldies  mūsu atbalstītājiem: “Drukas namam” par šī gada velobrauciena dalībnieku rokassprādzēm; “Aizkraukles saldumu” Torņu ielas zefīram par saldiem atelpas brīžiem velobrauciena laikā;  “Kokneses miesniekam” par lielisko maltīti un par pārsteiguma kliņģeri velobraucējiem ar skaisto uzrakstu “Jūs esat fantastiski”, jo tādi patiešām bija visi šī gada velobrauciena dalībnieki!

 Kokneses tūrisma informācijas centrs

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentāru

Pieteikties jaunumu saņemšanai