Jaunumi

TOP 5 Zemgales muzeji ģimenēm ar bērniem

15. Novembris, 2022

TOP 5 Zemgales muzeji ģimenēm ar bērniem

 

Novembris kā patriotu mēnesis mūs īpaši aicina izstaigāt, izzināt un izjust gan tikko par atmiņām kļuvušas, gan krietni senākas mūsu senču vēstures lappuses. Zemgales plānošanas reģions kopā ar visām novada pašvaldībām tūrisma informatīvajā kampaņā “Zemgale aicina!” to piedāvā darīt ļoti plašā spektrā – iepazīstot gan rotaļlietas un sadzīves priekšmetus, gan leģendāras kauju vietas un pilis, gan salīdzinoši nesenus laikus.

Katra Zemgales novada muzejos atrodama unikāla kolekcija, kādas nav citviet Latvijā vai pat vēl plašākā mērogā. Tāpēc atliek vien izvēlēties virzienu un doties ģimeniskā ekskursijā tuvākā vai tālākā pagātnē!

 

Ceļojums nesenajā pagātnē (Aizkraukles novads)

No gāzētā sodas ūdens automātiem līdz “Sarkanajam stūrītim”. Aizkraukles Vēstures un mākslas muzeja ekspozīcija “Padomju gadi” iezīmē pagājušā gadsimta 50.–80. gadu dzīvi visā pilnībā: sadzīvi, darbu un atpūtu, izglītību un kultūru, klātesošo ideoloģiju visās dzīves jomās. Te aplūkojams viss no padomju laika automašīnām un priekšnieka kabinetam līdz “cilvēka parastā” dzīvokļa interjeram ar tā laika visiem vienādajām mēbelēm, sadzīves priekšmetiem, traukiem un tekstilijam, kas burtiski izstaro tā laika noskaņu un ikdienas garu. Atsevišķas telpas atvēlētas arī emigrācijai, padomju gadu represijām, medicīnai, valsts struktūrām, tūrismam, sportam utt. Kādam ekspozīcijas apmeklējums sagadās atmiņu vilni, kādam – vēsturisku norišu iepazīšanu unikālā veidolā.

A picture containing text, building, floor, ceiling

Description automatically generated

Ekspozīcija “Padomju gadi”. Foto: Aizkraukles novada tūrisma nodaļa

 

Rotaļlietu mūžīgais šarms (Bauskas novads)

Leļļu un rotaļlietu pasaule Bauskas muzeja ekspozīcijā “Laiks spēlēties” veidota bērnu auditorijai, taču ne mazāku interesi un prieku sniegs arī pieaugušajiem. Tas ir stāsts par rotaļlietām, ar kādām savā bērnībā spēlējās mūsu vecmāmiņas un vectētiņi, mammas un tēti, mēs paši un arī mūsu bērni. Vienkopus apskatāmas greznas porcelāna un Art Deko auduma buduāra lelles, kas atrodas līdzās vēlāku laiku rotaļlietām un pavisam jaunām Bārbijām. Savukārt par zēnu rotaļu pasauli dažādos laikos liecina automašīnas, lidmašīnas, kuģi, konstruktori, kara tehnika, ieroči, plastmasas zaldātiņi un vēl daudz kas cits. Šāda veida un apjoma vēsturisko leļļu un rotaļlietu ekspozīcija ir vienīgā Latvijas muzejos, un daļa kolekcijas jau atzīta kā vērtīga un atbilstoša līdzīgām muzeju ekspozīcijām citās Eiropas valstīs.

A shelf is filled with stuffed animals

Description automatically generated with low confidence

Leļļu un rotaļlietu pasaule Bauskas muzeja ekspozīcijā “Laiks spēlēties”. Foto: publicitātes  

 

 

Izlaušanās iespēja no pils (Dobeles novads)

Dobeles novada muzejs piedāvā ko īpašu – izlauzties no pils jeb pārbaudīt savu atjautību un veiklību spēlē “Hercogienes zudušais medaljons”. Pēc tam var pievērsties arī mierīgākām aktivitātēm un citu muzeja ekspozīciju iepazīšanai, jo tas (izvietots divās ēkās – Brīvības ielā 7 un Dobeles pilī) sniedz ne tikai izglītojošas ekskursijas grupām, bet arī īpaši aicina ģimenes ar bērniem. Jaunākie apmeklētāji varēs izprast muzeja darbības pamatus, iejūtoties arheologa ādā, iepazīties ar arheoloģijas skaistumu vai uzzināt vairāk par seno amatu specifiku, rīkiem un savulaik izgatavotajiem priekšmetiem. Vasaras sezonā apmeklētājiem ir iespēja izstaigāt arī muzeja darbinieku veidoto Ārstniecības augu dārzu, atklājot, kuri augi pils dārzā audzēti jau hercogienes Elizabetes Magdalēnas Ketleres laikā 17. gs. pirmajā pusē. Šāda āra ārstniecības augu ekspozīcija ir vienīgā Latvijā.

A picture containing indoor, person, tool

Description automatically generated

Spēle “Hercogienes zudušais medaljons” Dobeles novada muzejā. Foto: I. Alle

 

Muzejs, kas pārsteigs (Jēkabpils novads)

Ja vēlaties, lai jūsu bērns būtu sajūsmā par muzeja apmeklējumu, Jēkabpils Vēstures muzejs, kas atrodas Krustpils pilī, būs īstā vieta, kur gūt pozitīvas emocijas. Pirms diviem gadiem atklātajā interaktīvajā muzeja ekspozīcijā varēsiet uzzināt interesantus faktus par vēsturi, tostarp – kādi notikumi risinājušies, cīnoties par Latvijas brīvību 20. gadsimtā. Ekspozīcijā iespējams arī izmēģināt pacelt smagumu, izmantojot trīsi, iesēsties jēkabpilieša Reiņa Nitiša automašīnā un noklausīties viņa stāstījumu, pacelties virs zemes gaisa balonā. Ja vēlēsieties iejusties 19. gadsimta beigu atmosfērā, Lielajā zālē muzejs piedāvā izmantot 3D brilles, vienīgi nepieciešams iepriekš pieteikt. Muzejs ir atvērts septiņas dienas nedēļā. Lai ceļojums vēsturē sākas!

Jēkabpils vēstures muzejs. Foto: DIVI kadri

 

Ar leģendāro kauju auru (Jelgavas novads)

Izzināt Pirmā pasaules kara vēsturi pavisam citādi – šādu iespēju sniedz Ziemassvētku kauju muzejs. Tā teritorijā saglabājušies unikāli Pirmā pasaules kara lauka fortifikācijas elementi, kas saistīti ar leģendārajām Ziemassvētku kaujām. Brīvdabas ekspozīcijā autentiskā vietā rekonstruēts arī nocietinājumu sistēmas posms – blindāža – un daļa no vācu aizsardzības pirmās līnijas jeb “vācu vaļņa”, kas ir vienīgais šāda veida objekts Baltijā. Muzeja iekštelpās var apskatīt vairāk nekā 200 fotogrāfijas, kauju shēmas un Tīreļpurva apkārtnē atrastos priekšmetus, kas sniedz interesantas vēsturiskas liecības par tā laika notikumiem. Tāpat te aplūkojams lielākais kauju vietu makets Latvijā, kurā attēloti vairāki kvadrātkilometri Ziemassvētku kauju teritorijas ar Pirmā pasaules kara nocietinājumiem. Pieejama arī meklēšanas spēle, kas paredzēta ģimenēm ar bērniem dažādu uzdevumu veikšanai gan iekštelpu, gan brīvdabas ekspozīcijā.

 

Ziemassvētku kauju muzejs. Foto: JRTC arhīvs


Vēl citi interesanti muzeji Zemgalē

 

Aizkraukles novadā

  • Aizkraukles vēstures un mākslas muzejs “Kalna Ziedi”
  • Latvijas biškopības vēstures muzejs Vecbebros
  • Pētera Grauduļa muzejs “Daiļamatnieka sēta”
  • Pļaviņu HES ekspozīcija Aizkrauklē
  • Neretas novadpētniecības muzejs

 

Bauskas novadā

  • Bauskas pils muzejs
  • Bauskas motormuzejs
  • Atpūtas komplekss “Miķelis” – retro auto ekspozīcija un zemnieku sētas muzejs
  • Brīvdabas muzejs “Ausekļu dzirnavas”
  • Rundāles pils muzejs

 

Dobeles novadā

  • Vecauces pils
  • Annas Brigaderes muzejs “Sprīdīši”
  • 12. gs. Tērvetes koka pils
  • Pētera Upīša Dārzkopības muzejs
  • Dobeles novada muzejs

 

Jēkabpils novadā

  • Paula Stradiņa skola (Viesītes muzeja “Sēlija” nodaļa)
  • Pļavas muzejs Kaldabruņā
  • Raiņa muzejs “Tadenava”
  • Amatniecības centrs “Rūme”
  • Amatniecības centrs “Māzers”

 

Jelgavā un Jelgavas novadā

  • Ugunsdzēsības ekspozīcija
  • Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja Jelgavas ekspozīcija
  • Ādolfa Alunāna memoriālais muzejs
  • Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs
  • Jāņa Čakstes māja
  • “Anru motora” vēsturisko spēkratu kolekcija

 

 

Informāciju sagatavoja:

Zemgales plānošanas reģions

Ilze Lujāne, sabiedrisko attiecību speciāliste; e-pasts: ilze.lujane@zpr.gov.lv

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentāru

Pieteikties jaunumu saņemšanai