Pamodināts lielais Kokneses Sams

19 Mai, 2024

Tradicionāli otrajā maija nedēļas nogalē Koknesē tiek atklāta aktīvā tūrisma sezona, kad koknesieši, kopā ar tālākiem un tuvākiem viesiem, pulcējas “Sama modināšanas svētkos”. Šogad Lielo Samu modināt kā pirmie devās pārgājiena “Ej modināt Kokneses Samu” dalībnieki 10. maija pievakarē.  Pārgājiens vijās vairāk kā 7 km garumā ap Rīteru karjeru (Urgu ūdenskrātuvi). Uzsākot pārgājienu, debesis klāja draudīgi lietus mākoņi, vējš plosīja koku galotnes un bija neierasti auksts, bet, kad bija pievarēts pusceļš, pārgājiena dalībniekus sāka apspīdēt pievakares saules stari. Dabas piemineklis Rīteru sausgultne un karsta kritene – ūdensrijējs, kā ierasts mazūdens periodā, pārgājiena dalībniekiem atsedzās bez ūdens virszemes daļā. Ieslidinātās  taciņas stāvajos krastos un asu zobu nograuztie koki, liecināja, ka bebri šeit varētu būt bieži sastopami. Iešana kalnup un lejup gan pa Latvijas valsts labiekārtotām taciņām, gan brienot caur savdabīgu “džungļu” teritoriju un nesen cirstu krūmu apkārtni, pārbaudīja pārgājiena dalībnieku spēkus un izturību. Skaista saulrieta laikā Daugavas krastā pie brīvdienu mājām “Sidrabi” pārgājiena dalībnieki kopā ar spēkpilnu Daugavas makšķernieku pamodināja svētku gaviļnieku – Lielo Samu. Pēc ziemas atpūtas Daugavas ūdeņos, Lielais Sams bija gana jautrs un atraktīvs, lai mestos kopīgā rotaļā ar pārgājiena dalībniekiem. Kā skaista dāvana pirms Sama modināšanas svētkiem, atgriežoties mājās, pārgājiena dalībniekus pārsteidza ziemeļblāzma naksnīgajās debesīs.

Sama modināšanas svētku dienas rīts iesākās ar tradicionālo svētku tirdziņu, radošām darbnīcām un atrakcijām Kokneses parkā, R. Blaumaņa un Parka ielās. Ar skanīgām dziesmām pie skulptūras “Fauna galva” svētku apmeklētājus sveica folkloras kopa “Urgas” (vadītāja Inguna Žogota), kapela “Aizezeres muzikanti” (Inese Skuja), “Kokneses zēni” (Iveta Bērziņa) un bērnu popgrupa “Drumstaliņas” (Druvis Andriksons). Raitus deju soļus laukumā pie koka skulptūras “Mūžībai” rādīja un skatītājus, kuru vidū bija arī svētku gaviļnieks - Lielais Sams, priecēja Kokneses apvienības pašdarbības deju kolektīvi. Deju virpuļos griezās Kokneses jauniešu deju kolektīvs (Agra Kalniņa), vidējās paaudzes deju kolektīvi “Liepavots” (Inta Balode) un “Rats” (Laura Freimane), I.Gaiša Kokneses vidusskolas 1.-2 klašu un 1.-4. klašu tautisko deju kolektīvi (Tatjana Petrovska),  5.-6. klašu deju kolektīvs (Agra Kalniņa),  līnijdeju kolektīvs "Crystal Line" un līnijdeju kolektīvs "Kristāliņi" (Inga Ozoliņa). Sama modināšanas svētku deju koncertu kuplināja viesi no Durbes - deju kolektīvs “Lindale”(Gražina Afanasjeva).

Senās Hanzas pilsētas Kokneses gars ar svētku rosību un daudzveidīgām aktivitātēm  uzsākot aktīvo tūrisma sezonu visas dienas garumā bija sajūtams Kokneses pilsdrupu priekšpils teritorijā un kādreizējā senās pilsētas teritorijā (pļavā pie estrādes), kas  “atgriezās” reiz šeit piedzīvotajos viduslaikos. Jauniešu biedrības “SOLIS” īstenotā projekta “Solis pagātnē” ietvaros svētku viesiem bija iespēja piedalīties viduslaiku vēstures rekonstrukcijas kluba “Rodenpoys” aktivitātēs. Daudzus aizrāva karavīru telts ar viduslaiku inventāru un spēlēm. Bija iespēja aplūkot bruņu un ieroču stendu. Ar aizrautību apmeklētāji veica lokšaušanas, šķēpmešanas un kaujas skrējiena aktivitātes. Īpašas emocijas sagādāja ietērpšanās vieglā kājnieku bruņojumā un šķēršļu joslas veikšana. Kalēja darbnīca, viduslaiku mākslas darbnīca ar miniatūru krāsošanu un stāstījumu par viduslaiku krāsām, kā arī viduslaiku virtuves  apmeklējums ļāva atgriezties vairāku gadsimtu senā pagātnē un iejusties tā laika cilvēku sadzīvē. Autentiskajā viduslaiku lauka virtuvē bija iespēja degustēt zupu, kas pēc garšas krietni atšķīrās no mūsdienu ierastajām garšām un zupas sastāvdaļām. Jauniešu biedrība “SOLIS” apmeklētājiem piedāvāja 3 sporta sacensības - zābaka mešanu, virves vilkšanu un mūku futbolu, ko tradicionāli spēlē, ietērpjoties mūku tērpos. Zābaka mešanu izmēģināja 108 apmeklētāji, 1.vietu dāmu konkurencē ieguva Ingūna Derkača, no vīriem 1.vieta Viesturam Mozgam, jauniešu vidū līderi bija Amanda Vaivode un Kristians Andriksons, bērnu konkurencē 1.vietu ieguva Andris Skrejāns. Mūku futbolā piedalījās 3 komandas, 1.vietā komanda “Meistari”; 2.vietā komanda “Zelta kliņģeri”, 3.vietā – “Vienalga”. Virves vilkšanā sacentās 3 komandas, 1.vietu ieņēma komanda “Enija”, 2.vietā tika komanda “Piecas leģendas”, 3.vietā komanda “Melnie”. Pasākumu atraktīvi komentēja un vadīja Herberts Legants un Alīna Daniela Orlova. Viduslaiku pilsdrupu priekšpils teritorijā aktivitātes piedāvāja Kokneses apvienības biedrības. Senās koka spēles izspēlēt piedāvāja biedrība “Baltaine”, ādas apstrādes darbnīcā darboties un veidot savu ādas piekariņu aicināja biedrība “Dunense”. Lielu apmeklētāju interesi izraisīja biedrības “Irši iedvesmo” ebru gleznošanas meistarklase. Jauniešu biedrība “SOLIS” prezentēja spēli par Koknesi un organizēja akcijas jauniešiem.

Visas biedrību un viduslaiku kluba “Rodenpoys” aktivitātes finansēja Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem jauniešu biedrības “SOLIS” projektā “Solis pagātnē”.

Spēcīgais maija vējš bija ļoti klātesošs un nerimstošs “Rīgas mežragu kvarteta” koncerta pavadonis Kokneses pilsdrupās. Romantiskās pilsdrupu ainavas ar upēs kursējošiem kuģīšiem un priecīgo Sama modināšanas svētku noskaņojumu mežragu skaņu pavadībā ļāva domām aizklīst skaistā pārdomu ceļojumā.

Pulksten 17 tika dots starts auto orientēšanās sacensībām. 30 komandas 4 stundu laikā izbrauca auto orientēšanās maršrutu "Brauc modināt Kokneses Samu!" un sīvā konkurencē tika noskaidrotas izveicīgākās komandas. Kokneses, Vecbebru, Odzienas, Aiviekstes, Pļaviņu un Klintaines teritorijās, vairāk kā 100 dalībnieku meklēja atbildes uz āķīgiem jautājumiem, mēģināja ieraudzīt fotogrāfijās norādītos objektus reālajā vidē, kā arī apmeklēja lieliskos apkārtnes tūrisma pakalpojumu sniedzējus, cenšoties nopelnīt pēc iespējas vairāk punktu. Komandas sagaidīja arī "Sama izaicinājums", kur dalībniekiem bija jābrien ūdenī un jāpilda uzdevums, kā arī bija iespēja iegūt papildus punktus par lieliski sacerētu Kokneses Sama leģendu. Ir prieks, ka šogad piedalījās dalībnieki ne tikai no Aizkraukles novada, bet arī no Ogres, Rīgas, Siguldas, Ērgļiem, Līvāniem, Jūrmalas, Jelgavas un pat Anglijas. Sacensību pirmo vietu ieguva komanda "Hanza-elektro", otro komanda "Badžeri", trešie bija komanda "Pēdējais piliens". Tika piešķirtas arī nominācijas un uzņēmumu simpātiju balvas. Nomināciju "Labākais auto noformējums" saņēma komanda "Citas zivis". Labāko komandu noformējumu, atbilstoši tēmai "No viduslaikiem līdz mūsdienām...", nominācijas ieguva komandas "Watch me" un "Nelietīgie mafiozi". "Atraktīvākie leģendas stāstnieki" bija komanda "Disko zvaigznes". Nomināciju "Nākamā gada cerība" saņēma komanda "Pasaules Sami". “BURSH alus” darītavas simpātiju balva nonāca "Sapņu komandas" rokās, Odzienas muižas simpātiju balva pienācās komandai "Jaunieši 90s", “Kārkļu ostas” balva - komandai "Hanza - elektro" un “Dzintaru zirgu” dāvana komandai "Ziņneši."

Paldies visiem tūrisma pakalpojumu sniedzējiem, kuri gan uzņēma komandas, gan sarūpēja pārsteigumu balvas simpātiju komandām, godalgām un nominācijām: Mini Zoo “Karlīnas”, Tēlnieka Voldemāra Jākobsona memoriālā māja, Latvijas biškopības vēstures muzejs, Dzintaru zirgi, “BURSH alus” darītava,  Pļaviņu tūrisma informācijas punkts, “Kārkļu osta”, Odzienas muiža, “Svini Šodien”, Kokneses Sporta Centrs. Paldies visiem pasākuma atbalstītājiem: kuģītim “Gulbis”, krodziņam "Rūdolfs", kafejnīcai  “Baltais Gulbis”, Panna Cafe Koknese, “Rudzupuķes Dziednīcai”, SIA "Hanza-Elektro", “Dunense”, "Kokneses miesniekam", Likteņdārzam, SIA "Lil Auto", “Ievas sieram”, “Tandēmam”, SIA "Agro-corp" - Margita Krūze, Mājas kūpinājumiem “Kūpiņsala”. Paldies no svētku organizatoriem lai izskan visām komandām par dalību braucienā! Ir patiess prieks par atsaucību, interesantajiem auto un komandu noformējumiem un pozitīvo atmosfēru, ko radījāt.

Kārtīgu smieklu devu un jautru vakara pavadīšanu piedāvāja Kokneses amatierteātris ar pirmizrādi lugai “Īre un trīs olas” Kokneses kultūras centrā.

Kā ierasts, Sama modināšanas svētku diena noslēdzās ar pirmo zaļumballi Koknesē, kur spēlēja grupa “Netīšām blice”. Neierasti lielais aukstums neatturēja balles apmeklētājus no priekpilnas dejošanas. Šoreiz pusnaktī balli apmeklēja pats Lielais Kokneses Sams – možs un kārtīgi pamodināts, gatavs uzsākt aktīvo tūrisma sezonu Koknesē.

Paldies ikvienam, kas apmeklēja un ar savu klātbūtni kuplināja Sama modināšanas svētkus Koknesē!

Kommentare

Neuen Kommentar schreiben

Add comment

Abonnieren Sie unseren Newsletter