Pļaviņu HES ūdenskrātuvē pazeminās līmeni 2024

Pļaviņu HES ūdenskrātuvē pazeminās līmeni

1 August, 2024
Pļaviņu HES ūdenskrātuvē pazeminās līmeni 2024

Ekrānuzņēmums 2024-08-01 145316.png

AS "Latvenergo" informē, ka no 12. augusta līdz 27. septembrim (ieskaitot) Pļaviņu HES ūdenskrātuvē tiks pazemināts ūdens līmenis hidrotehnisko būvju atjaunošanas darbu veikšanai. Septembrī īslaicīgi to pazeminās arī Ķeguma HES.

Pļaviņu HES plānota ūdenslīmeņa pazemināšana un noturēšana no atzīmes 68,5 m līdz 69,14 m LAS 2000,5. Atkarībā no hidroloģiskajiem apstākļiem upē un elektroenerģijas sistēmas nosacījumiem ārkārtas situācijās ūdens līmenis var tikt pazemināts līdz 67,50 m LAS atzīmei. Šajā laikā notiks būvprojekta "Pļaviņu HES augšas bjefa balstu un atbalstsienu atjaunošana" trešās kārtas zemūdens konstrukciju atjaunošanas darbi – bojāto dzelzsbetona virsmu atjaunošana mainīgajā un zemūdens līmeņa zonā.

Ūdenslīmeņa pazeminājuma periods ir izvēlēts vasaras otrajā pusē, lai labākajā veidā salāgotu sabiedrības un koncerna intereses, jo hidrotehnisko būvju atjaunošanas un apsekošanas darbus viskvalitatīvāk var veikt laikā starp pavasara paliem un rudens lietavām, kad Daugavā pietece un ūdens līmenis ir viszemākais. Periodā iekļautas arī tās dienas, kas nepieciešamas ūdenskrātuves līmeņa pazemināšanai līdz paredzētajai atzīmei un paaugstināšanai līdz normālam darba režīma līmenim.

AS "Latvenergo" Pļaviņu HES ietekmes zonā esošās pašvaldības un pagastu pārvaldes aicinātas informēt iedzīvotājus un uzņēmumus par ūdens līmeņa pazemināšanu spēkstacijas atjaunošanas darbu veikšanai ‒ līmeņa svārstības būs novērojamas Aizkraukles, Jēkabpils, Salas un Sēlpils novadā. Iedzīvotājiem un strādājošiem uzņēmējiem, kuru nodarbošanās saistīta ar ūdens izmantošanu, jārēķinās ar to un jāņem vērā, ka ūdenslīmeņa atkāpšanās ir atkarīga no krastu reljefa, stāvuma vai lēzenuma pakāpes.

Hidrotehnisko būvju atjaunošanu Pļaviņu HES ar ilgtermiņa ūdens līmeņa pazemināšanu sāka pirms diviem gadiem. 2022. un 2023. gadā ir atjaunoti hidroelektrostacijas balsti un atbalstsienu betona virsmas, kas ūdens līmeņa svārstību un klimatisko apstākļu mainības dēļ ir visvairāk pakļautas ietekmei. Būvdarbos tika veikta bojātā betona atkalšana, stiegrojuma attīrīšana, pretkorozijas apstrāde, papildu stiegrojuma montāža un betonēšana.

Ķeguma HES ūdenskrātuvē īslaicīgi ūdenslīmenis tiks pazemināts divas dienas septembrī, kad līmeņa pazemināšana un noturēšana robežās no 30,55 m līdz 30,65 m atzīmei paredzēta Pļaviņu HES pēcjoslas marku līmeņošanai (ar pazeminātu lejas bjefa ūdens līmeni) un krītakas, pēcjoslas u. c. lejas bjefa dzelzsbetona konstrukciju apsekošanai no peldlīdzekļiem, tai skaitā ar ūdenslīdējiem vai zemūdens apsekošanas iekārtu.

 

Autors: 

Ivita Bidere, AS "Latvenergo" preses sekretāre

Kommentare

Neuen Kommentar schreiben

Add comment

Abonnieren Sie unseren Newsletter