Jaunumi

Sama modināšanas svētku atskats!

18. Maijs, 2023

Visi, kurus nenobaidīja karstie saules stari, kuri ar dzīvespriecīgām gavilēm spēja pamodināt Daugavas dzelmē dusošo samu un piedalīties Kokneses Tvīda braucienā, var apliecināt – jaunā tūrisma sezona ir sākusies!

Aizkraukles novada Kokneses tūrisma informācijas centrs vēsta- svētki ir izdevušies! Paldies visiem, kuri šajā dienā piedalījās svētku pasākumos un smēlās pozitīvas emocijas pavasara lielākajos svētkos Koknesē!

12. maija vakarā tika aizvadīts 10 kilometru pārgājiens no Kokneses pilsdrupām līdz Bilstiņiem, kas šogad norisinājās pirmo reizi. Pārgājienam noslēdzoties Pērses upes krasta piestātnē, ar jautru dziesmu un uzsaucieniem, dalībniekus sagaidīja ilgi gaidītais Kokneses ūdeņu dižākais iemītnieks- Sams!

Pārgājienam noslēdzoties, dalībnieki tika aicināti baudīt siltu tēju un pikniku estrādē, kur jau no pulksten 20 pulcējās auto orientēšanās dalībnieki, ieskatoties saviem sāncenšiem acīs un izrādoties ar spilgtajiem tērpiem un automašīnu rotājumiem. Sacensību starts tika dots pulksten 21, sacensībām noslēdzoties īsi pēc pusnakts Kokneses sporta centrā. Komandas gandarītas par paveikto saņēma arī piemiņas medaļas. Rezultātus komandas uzzināja 13. maija apbalvošanas laikā.

Kā tradīcija, 13. maija rīta agrumā, Blaumaņa un Parka ielas posmi pārvērtās par omulīgu svētku tirdziņu. Kad dažs jau bija nolūkojis vīnogu vai zemeņu stādus, citu garda smarža vilināja nobaudīt svētku garšu pie ēdinātājiem un mājražotājiem. Tirdziņā savus lolojumus piedāvāja vairāk kā 100 tirgotāju – vietējie mājražotāji, amatnieki un uzņēmēji no tuvākiem un tālākiem novadiem.

Visas dienas garumā Kokneses viduslaiku pilsdrupās jau no pulksten 9 katram bija iespēja iepazīt nesen atklāto informatīvo stendu “Daugavas laivinieka stāsts” un doties apskatīt stilizēto moku kambari ar moku rīkiem. Visas dienas garumā pasakainus skatus no ūdens varēja baudīt vizinoties ar kuģīšiem pa Daugavu un Pērsi.

 

Krāsaini un iedvesmojoši bija Kokneses apvienības pašdarbības kolektīvu koncerti pie strūklakas “Fauna galva” un koka skulptūras “Mūžībai”.

Svētku gaidītākais brīdis –Tvīda brauciens! Šogad dalībniekus pulcēja īsti piemērotā vietā – Blaumaņa pagalmā. Dāmu un kungu tērpi, ar ziediem izgreznotie velosipēdi un pat mopēdi. Ikkatru pie sevis uz fotogrāfiju aicināja dižais Sams. 53 Tvīda brauciena entuziasti no Kokneses, Aizkraukles un tālākās pilsētām, viņu vidū arī pavisam mazi braucēji, godam izturēja piecus kilometru garo maršrutu, izbraucot pa Kokneses ielām, ar noslēgumu Kokneses pilsdrupās.

Par tradīciju ir kļuvusi spilgtāko un interesantāko brauciena dalībnieku apbalvošana. Dalībniekus vērtēja žūrija, kurā bija organizatori un iepriekšējo gadu titulu ieguvēji. Šoreiz “Tvīda karalienes” titulu saņēma Inta Nagle, par “Tvīda karali” kļuva Guntars Āriņš, “Tvīda ģimenes” tituls tika piešķirts Lazdānu ģimenei, no  kuras braucienā piedalījās Sigita kopā ar dēliem Renāru un Jāni, savukārt “Tvīda elegances” godā tika celta Arita Broka.

Ar nepacietību tika gaidīta Tvīda brauciena, auto orientēšanās sacensību un jauniešu biedrības “Solis” viktorīnas apbalvošana. Tika izlozētas vairākas Kokneses apvienības uzņēmēju un apvienības pārvaldes sarūpētas dāvanas. Galveno balvu šogad sagādāja Tūrisma nodaļas sadarbības partneris  SIA “Hanza Elektro”, loterijas uzvarētāju iepriecinot ar elektrisko skrejriteni!

Īsi pēc apbalvošanas dalībnieki, atbalstītāji un viesi tika aicināti uz Alfrēda Vintera skaistāko dziesmu stāstu “Kā var aizmirst”, Reinholda Sprukuļa un Karikstes muzikantu izpildījumā Kokneses viduslaiku pilsdrupās.

Svētku ietvaros Likteņdārzā notika Dziesmu svētku cildinājuma akmens svinīga atklāšana “Celiet mani uz akmeņa”. Šis bija viens no nozīmīgākajiem gada notikumiem Likteņdārzā, kas pulcēja vairākus simtus dalībnieku. Īsi pēc tam visi tika aicināti uz koncertu “Daugavas dziesma” Likteņdārza amfiteātrī.

 

Sestdien, naktī no 13. uz 14. maiju, Latvijā jau 19. reizi norisinājās starptautiskā akcija "Muzeju nakts". Attīstot pasākuma vienojošo tēmu "Radīšana", muzeji Bebros aicināja piedalīties muzeju nakts aktivitātēs. Tēlnieka Voldemāra Jākobsona memoriālajā mājā Bebru pagasta “Galdiņos” pulksten 16 notika pasākums “Re, kā tā saule lej un lej arumos, mežos un bizēs! /I.Ziedonis/”. Būs Edītes Krastenbergas un Agneses Krastenbergas gleznu izstādes “…ar cerībām uz gaismu, ko radām…” atklāšana, kā arī tikšanās ar mākslinieci Agnesi Krastenbergu un Kokneses Mūzikas skolas audzēkņu koncerts.

            No pulksten 18 Latvijas Biškopības vēstures muzejs Bebros aicināja uz pasākumu "Bites un savvaļas apputeksnētāji" ar stāstiem par bitēm un citiem kukaiņiem apputeksnētājiem. Apmeklētāji iepazina bišu saimes dzīvi, nektāraugu, biškopības produktu un to nozīmi muzeja ekspozīcijā. Mācību dravā muzeja dārzā varēja vērot bites, kā arī Dūmkannas kūpināšanu. Ikkatrs tika aicināts nodegustēt dravas medu ar rupjmaizi un pienu.

Pulksten 19 Ināra Mačuļska un “Kokneses zēni” svētkus lustīgi iekustināja ar sadziedāšanās un dančiem pie ugunskura “Galdiņu” dārzā.

 

Svētki noslēdzās Kokneses estrādē ar grupas „Sikspārnis” spēlēto pirmo zaļumballi šajā sezonā.

No sirds pateicamies ikkatram, kurš atbalstīja svētkus un palīdzēja tiem uzplaukt tik košiem, kādus mēs tos piedzīvojām divu dienu garumā!

2023. gada aktīvā tūrisma sezona ir sākusies!

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentāru

Pieteikties jaunumu saņemšanai