Jaunumi

Valsts svētku nedēļā Galerijā Centrs būs skatāma Likteņdārzam veltīta izstāde

9. Novembris, 2018

 

 

Izstade GC.jpg

 

Gatavojoties Latvijas Republikas simtgades svinībām, no 10. līdz 19. novembrim tirdzniecības centrā "Galerija Centrs" būs skatāma vērienīgākajai 20. gadsimta Latvijas tautas piemiņas vietai Likteņdārzam veltīta izstāde. Izstādes laikā apmeklētājiem būs iespēja pasūtīt unikālu bruģakmeni ar savu, drauga vai tuvinieka vārdu, kas tiks iebruģēts Likteņdārza 18. novembra draugu alejā.

 

Likteņdārzs ir unikāla par Latvijas tautas ziedojumiem veidota piemiņas vieta un simbols Latvijas tautas izaugsmei – mūsu gadsimta Brīvības piemineklis Jau desmit gadus Likteņdārzs top Latvijas sirdī – Koknesē, uz salas Daugavā ar tūkstošiem Latvijā un ārvalstīs dzīvojošo tautiešu un uzņēmumu atbalstu. Te apvienojas izcila vides arhitektūra ar Kokneses pussalas dabas un Daugavas plūduma krāšņumu. Likteņdārzā tiek fiksēta tautas dzīvā atmiņa – katrs iestādītais koks, atvestais akmens ir ar konkrēta cilvēka, cilvēku grupas stāstu par Latvijas cilvēkiem un vēsturi.

 

Kopš 2005. gada, kad tika sākts projekts, Likteņdārza izveidē ir ieguldīti vairāk nekā 3 miljoni eiro un tas piedzīvojis neticamas pārvērtības. Iepriekš neizmantotā teritorija pārvērtusies par brīnišķīgu dārzu, ko veido bruģakmens draugu aleja, ozolu sardzes ieskautais amfiteātris, daudzfunkcionālā sabiedriskā ēka, digitālā ekspozīcija “Liktens gāte”, Lielais kalns un Skatu terase.

 

Gatavojoties Latvijas Republikas simtgades svinībām, Likteņdārza veidotāji vēlas atskatīties uz paveikto, tāpēc aicina Rīgas iedzīvotājus un viesus no 10. līdz 19. novembrim uz tirdzniecības centru "Galerija Centrs", kur katru dienu no plkst. 12:00 līdz 18:00 būs iespēja apskatīt Likteņdārzam veltīto izstādi, tuvāk iepazīties ar Likteņdārza ideju un aprunāties ar projekta īstenotājiem. Izstādes laikā apmeklētājiem būs arī iespēja pasūtīt unikālu bruģakmeni ar savu, drauga vai tuvinieka vārdu, kas tiks iebruģēts Likteņdārza 18. novembra draugu alejā.

 

“Jau kopš 2012. gada "Galerija Centrs" ir bijis Likteņdārza atbalstītājs - ik gadu rīkojot izstādes - dodot iespēju cilvēkiem šeit Rīgā iepazīties ar vērienīgo projektu. Ir milzīgs prieks un gandarījums, ka Likteņdārzs ir tapis par skaistu dāvanu Latvijai simtgadē - tā tas bija iecerēts pirms daudziem gadiem, un tā, soli pa solim un akmeni pa akmenim kopīgi tas ir izveidots," uzsver  "Galerija Centrs" vadītāja Zita Siliņa. 

 

Likteņdārza draugu aleju, kas ved uz 18. novembra saulrieta vietu – Amfiteātri, iecerēts noklāt ar 113 000 pelēkiem no Latvijas laukakmeņiem zāģētiem bruģakmeņiem, kuros iegravēti Likteņdārza draugu un atbalstītāju vārdi. Līdz šim alejā iebruģēti jau vairāk nekā 26 500 bruģakmeņu, tostarp visu Latvijas valsts prezidentu vārdi. Atbalstu Likteņdārzam ar savu vārdu bruģakmenī pauduši arī „Dinamo Rīga” sportisti, Jānis Lūsis, Voldemārs Lūsis, Kristians Lūsis, Aigars Apinis, Aldis Šūpulnieks, Daiga Dadzīte, Raimonds Bergmanis, Dainis Dukurs, Martins Dukurs un Tomass Dukurs, LTV žurnālists Jānis Geste, mūziķi – Jolanta Gulbe-Paškeviča, Deniss Paškevičs, Aija Andrejeva, Kārlis Kazāks un Jānis Holšteins-Upmanis, diriģents Ints Teterovskis, aktieri Sigita Jevgļevska, Uldis Dumpis un Varis Vētra, politiķis Artis Pabriks un Ilze Jurkāne ar ģimeni, psihoterapeite Aina Poiša, māksliniece Elita Patmalniece, TV dīva Žaklīna Cinovska un daudzi citi, kas izvēlējušies bruģakmeņus ne tikai ar savu vārdu, bet arī kā vērtīgu un paliekošu dāvanu dāvinājuši saviem radiem, draugiem un kolēģiem. Savus vārdus Likteņdārza bruģakmenī 2015. gadā atstājuši arī Latvijā akreditētie ārvalstu vēstnieki.

 

Ik gadu Likteņdārzu apmeklē 70 000 – 100 000 apmeklētāju, no kuriem aptuveni 30% viesu ir bērni un jaunieši, un tas rosina un nostiprina latviskās kopības un nacionālās piederības sajūtu.

 

Informāciju sagatavoja:

Mārtiņš Pučka
Likteņdārza sabiedrisko attiecību speciālists
Tālr.: 29454978
E-pasts:
pr@koknesesfonds.lv

www.liktendarzs.lv

 

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentāru

Pieteikties jaunumu saņemšanai