Jaunumi

Ķer dzīvot dienas un pārvērš fotogrāfijās

23. Aprīlis, 2018

 

Kokneses tūrisma centrā gandrīz gadu bija skatāmas koknesieša Alda Dobenberga gleznu izstādes. Turpinot iesākto tradīciju, popularizēt sava novada māksliniekus, vietējiem iedzīvotājiem un tūristiem ir iespējams iepazīt atkal jaunu un savādāku pasaules redzējumu. Šoreiz – tas ir foto stāsts par Latgales cilvēkiem, tverts ar Elīnas Kursītes fotokameru.

20. aprīlī tūrisma centra izstāžu zālē tika atklāta novadnieces Elīnas Kursītes fotogrāfiju izstāde, kas tapusi projektā "Latvijas zelta podi". Koknese ir Elīnas dzimtā puse, te dzīvo viņas ģimene, tāpēc, lai cik tālu vestu viņas meklētājas gars, Koknese ir kā pietura, kur piestāt un pabūt kopā ar saviem tuvajiem. Priecājamies, ka izstādes atklāšanas dienā Elīna bija kopā ar mums, lai dalītos savā radīt priekā un satiktos ar savējiem.

"Ķeru dzīvot dienas. Es esmu ziņkārīgs fotogrāfs, ziņkārīgs antropologs", tā ar Elīnas reiz sacītiem vārdiem par sevi, foto mākslinieci uzrunāja Lauma Āre, aicinot pastāstīt par izstādes ceļu līdz skatītājiem. Izrādās, sākotnēji tradicionālās kultūras mantojuma pētniecības projektā "Latvijas zelta pods", kas veltīts Latgales podniecībai, tās tradīcijai gan vēsturiski, gan mūsdienās, bildes bija tikai tāds mazs blakusprodukts, kuras izmantot rakstu krājumam par podniecību. Bet tā kā bilžu ir bijis tik daudz, nolemts veidot izstādi. Elīna teic: "Projekta rezultātā tiks izdota grāmata un trīsdaļīgs filmu cikls par Latgales podniekiem." Izstāde jau ir pabijusi Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, bet pārējās būs jūnijā Rēzeknē Latgales Kultūrvēstures muzejā, pēc tam Raiņa muzejā Jasmuižā. Elīna smej: "Koknesē šī izstāde ir pa ceļam uz Latgali!". Tātad, mums ir laimējies, jo līdz pirmajam vasaras mēnesim varēsim baudīt košos un iedvesmojošos foto stāstus. Fotogrāfijām bez vārdiem piemīt  brīnumains spēks izteikt cilvēku emocijas un dabas skaistumu, bet šajā gadījumā, iepazīstot Latgales podniecību un tās meistarus, īsti vietā ir 55 fotogrāfijām pievienotie nelielie un ļoti trāpīgie autores sagatavotie apraksti.

Pirms iesaistīšanās projektā, Elīnai par podniecību ir bijis niecīgs priekšstats. Tagad viņa teic: "Iepazīstot Latgales podniecību un tās izcilos meistarus, man atvērās pilnīgi jauna pasaule. Ar podniekiem pavadītās dienas un naktis, izkurinātie pieci cepļi man deva citu – fantastisku dzīves pieredzi. Un vispār es tik tiešām iemīlējos mālā – tagad man mājās ir tikai māla trauki, jo kaut ko iegādājos pie katra podnieka vai arī tiku sirsnīgi apdāvināta. Nekad neaizmirsīšu latgaliešu viesmīlību un cilvēkmīlestību!" Tikšanās reizē no izstādes vērotājiem neizpalika jautājums, kas visvairāk palicis prātā no Latgalē pavadītā projekta laika? Un, lūk, Elīnas atbilde: "Es katram ieteiktu reizi dzīvē piedalīties cepļa dedzināšanā, jo tur būs dziesmas un dejas,  īsta dzīves svinēšana. Esmu pārliecinājusies, ka podnieki ir īpaša tauta, viņi uz pasauli raugās laimīgām acīm, viņiem ir cits dzīves ritms. Vienmēr atcerēšos pārgājienu ar podniekiem uz slepenu vietu pēc māliem – bez ceļa un ar jūru dunduru!"

Par katru fotogrāfiju Elīnai ir savs stāsts, jo šī izstāde vēsta ne tikai par Latgales tradicionālo keramiku kā daļu no Latvijas kultūras kanona, bet tas ir vēstījums par cilvēkiem, kas šo tradīciju veido. Vienā no autores mīļākajām fotogrāfijām ir Andra Ušpeļa portrets, kurš brīvajā laikā kurina cepli, bet ikdienā ir jurists. Unikāla ir fotogrāfija, kurā uz mums noraugās izcilais podnieks Antons Ušpelis (1942-2015). Elīna pastāstīja: "Folkloras festivāla "Baltica" laikā gribēju nofotografēt sirmo meistaru kopā ar dēlu un mazdēlu, tā simboliski paužot tradīcijas turpināšanos no paaudzes paaudzē. Diemžēl tajā brīdī dēls un mazdēls nebija līdzās, un viņš teica – bildējiet mani vienu. Tā arī izdarīju. Pēc mēneša Antons Ušpelis aizgāja mūžībā, un tā bija viņa dzīves pēdējā fotogrāfija."

Kopā ar Elīnu izstādes atklāšanā bija viņas vecāki, vectētiņš, draugi, arī bijušie skolotāji, tāpēc šī tikšanās izvērtās silta un ģimeniska, nu gluži kā aizbraucot ciemos uz Latgali!

Mūsu novadniece tandēmā ar žurnālisti Elīnu Kolāti 2016. gadā izdeva dokumentālu grāmatu par Latvijas pierobežas iedzīvotājiem "Latvijas pierobežas pēdējie mohikāņi". Latgale noteikti ir Elīnu iedvesmojusi nākamajai grāmatai par Latgales mazo ciemu "mohikāņiem".

Anita Šmite, Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja, sveicot izstādes autori, sacīja: "Paldies par košām un krāsainām bildēm, jauniem iespaidiem un stāstiem, ar kuriem varēs iepriecināt mūsu apmeklētājus!"

Šodien, 21. aprīlī, ir Elīnas Kursītes dzimšanas diena. Sveicot svētkos, vēlam arī turpmāk tikpat dedzīgi ķert dzīvot dienas un pārvērst tās fotogrāfijās!

 Sarmīte Rode

Santas Mideres foto

 

 

img_2597.jpg

img_2606.jpg

img_2624.jpg

img_2625.jpg

img_2618.jpg

 

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentāru

Pieteikties jaunumu saņemšanai