Pasākumi 10. Novembris
Kokneses tūrisma centrs
1. Novembris - 30. Novembris
09:00 - 14:00

EST - LAT – LIT, Baltijas valstu Jauniešu deju svētki

Izstādes apraksts

 

Izstāde iepazīstina ar deju svētku tradīciju, kas ietilpst UNESCO kultūras mantojuma sarakstā, atspoguļojot jauniešu deju svētku veidošanās un attīstības vēsturi Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. 2003. gada 7. novembrī Dziesmu un deju svētku tradīcija Igaunijā, Latvijā un Lietuvā  tika atzīta par UNESCO Cilvēces mutvārdu un nemateriālā kultūras mantojuma meistardarbu. 2008. gadā šī tradīcija kopā ar citiem meistardarbiem tika iekļauta Reprezentatīvajā cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.   

Izstādes ekspozīcija ir sadalīta trīs daļās. Katras valsts svētku vēsture ir izkārtota 6 stendos (platums 1 m, augstums 1,80 m), tos papildinot ar stendu par UNESCO pamatnostādnēm.

Izstādei ir vienots noformējums un lielā mērā balstās uz fotomateriāliem. Izstādes vizuālo materiālu veido video kopsavilkums par Igaunijas, Latvijas un Lietuvas iepriekšējo gadu deju svētkiem.

Izstādes idejas autors un sagatavotājs ir Igaunijas Deju svētku muzejs (Tantsupeomuuseum MTÜ), sadarbībā ar Latvijas un Lietuvas skolu jaunatnes  deju svētku organizatoriem.

Izstādes organizatori:

  1. Igaunija – Angela Arraste (Deju svētku muzejs; deju skolotāja un mentore, deju svētku līdzvadītāja un 2002. gada Jauniešu deju svētku galvenā režisore, darbojusies deju svētku analītiskajā darba grupā).
  2. Latvija – Ilze Mažāne (Ilggadēja Latvijas skolu jaunatnes deju svētku projekta vadītāja, deju kolektīva vadītāja/baletmeistare/horeogrāfe, līdz 2017. gadam Valsts izglītības satura centra vecākā referente)
  3. Lietuva - Živile Adomaitiene (Lietuvas Tautas kultūras centra deju nodaļas vadītāja, deju kolektīva vadītāja/horeogrāfe/baletmeistare, Lietuvas Deju svētku koordinatore).

 

Mākslinieks: Pēters Pāsmee (Peeter Paasmäe)

Redaktore: Monika Toimingasa (Monika Tomingas)

Tulkošana: Unicom Tõlkebüroo OÜ

Izstādes drukas darbi: Salibar OÜ

Projekta „EST-LAT-LIT“ īstenotājs: Igaunijas Deju svētku muzejs

Atbalstītāji:

Igaunijas Kultūrkapitāls

Igaunijas Dziesmu un deju svētku fonds

Izstādes pirmā ekspozīcija norisinājās 2017. gada vasarā XII Jauniešu Deju svētkos Tallinā, Kalevi stadionā, Deju svētku muzeja izstāžu teltī.

Izstādi kā dāvinājumu no Igaunijas Dziesmu un deju svētku fonda Valsts izglītības satura centrs saņēma 2018.gada 9.februārī.