Jaunumi

Rudens velobraucienā atklāj jaunas atpūtas vietas.

17. Septembris, 2018

 

Sajust skaisto Latvijas rudeni, izzināt senatnes lappuses, atklāt jaunas un vēl neredzētas atpūtas vietas – tāds bija Kokneses tūrisma centra aicinājums aktīvās atpūtas piekritējiem jau piekto rudeni dodoties aizraujošā velobraucienā.

15. septembra saulainā rudens diena pulcēja kopā apmēram 100 velobraucējus, lai 60 kilometru garā maršrutā iepazītu interesantus apskates objektus Kokneses un Pļaviņu novados. Anita Šmite, Kokneses novada domes Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja stāsta, ka velobraucienā piedalījās ne tikai mūsu novadnieki, bet arī velo entuziasti  no Saulkrastiem, Cēsīm, Ogres, Rīgas Aizkraukles, Jaunjelgavas un vēl citām vietām. „Ļoti daudzi velobraucēji bija tik enerģiski un izturības pilni, ka visos objektos nonācām ātrāk pirms plānotā laika. Attālums nebija šķērslis arī sākumskolas vecuma skolēniem. Bija patīkami vērot, ka pieredzes bagātākie velobraucēji palīdzēja ar savu padomu mazāk pieredzējušākajiem un brauciens izvērtās saliedēts un draudzīgs,” teic Anita Šmite.

Velobrauciena pirmais pieturas punkts bija meža vidū, kur „Paugu” „Žagatās” saimnieko mednieku klubs. Uzzinot daudz jauna par meža zvēru dzīvi un mednieku kluba biedru aktīvu darbošanos,  ceļš aizveda uz Pļaviņu novadu – uz vietu, kur Īvānu ciemā dzīvo arī pazīstamais publicists un žurnālists Dainis Īvāns. Viņš par savu dzimto vietu ir teicis: „ Šī ir manu senču dzīvesvieta un arī daļa no manis. Īvānos stiprinu veselību un gūstu iedvesmu radošajam darbam. Īvānu ciems saistīts arī ar vairāku dižu personību dzīvi – te dzimis rakstnieks Vilis Ambainis, folklorists Ojārs Ambainis, ģenerālis Andrejs Auzāns, dzīvojis arī pirmās atmodas darbinieks, skolotājs Juris Kalniņš-Prātkopis, pie kura, braucot no Ērgļiem uz Koknesi, nakšņojis rakstnieks Rūdolfs Blaumanis.”

Pēc dažiem kilometriem tika sasniegta kādreiz slavenā atpūtas bāze „Mežezers”, kur tagad tūristi var smelties spēkus atpūtas vietā „Mežezera stāsts”, izbaudot skaisto dabas ainavu uz ezera fona.

Pēc nelielas piknika pauzes un atpūtas ezera krastā, izbraucot meža takas un nonākot uz asfaltēta ceļa, ātrā ripojienā velomīļi nokļuva Odzienā, kur pastaiga pa Odzienas pili un tās apkārtni ļāva atpūtināt kājas no pedāļu mīšanas un sajust pagātnes romantisko gaisotni. Atpakaļceļā, dodoties Kokneses novada virzienā, braucēji apstājās Siljāņu ciema saimniecībā „Karlīnas”, kur truši, dažādu šķirņu vistas, pāvi un arī kazas izbauda dzīvi gandrīz brīvā dabā Pērses upes krastā. Viesmīlīgie mājas saimnieki un tuvējie kaimiņi nenogurstošos ceļotājus pacienāja ar lauku labumiem, vēlot jauku mājupceļu.

Turpinājumā, ceļam vijoties garām Jaunbebru parkam un muižai, nonākot „Vecsiljāņos”, velo brauciena dalībniekiem bija ekskluzīva iespēja ciemoties vietā, kur top Latvijā un ārzemēs atzinīgi novērtētais „Ievas siers”. Siera meistare Ieva Midega pastāstīja par saimniecību un aicināja degustēt siera daudzveidīgo produkciju, kā arī spēkam un enerģijai saimniecībā ražoto jaunāko produktu  -  jogurtu.

Nonākot Vecbebros,  iztālēm bija sajūtama medus smarža, kur ceļotājiem bija atvērtas Latvijas Biškopības vēstures muzeja durvis. Ikviens no viņiem noteikti atcerēsies muzeja vadītājas Anitas Svokas bagātīgo stāstījumu un gardo Vecbebru bitīšu savākto medus garšu.

Pārvarot pēdējos Bebru pagasta uzkalnus, velobrauciena finiša punkts bija Kokneses viduslaiku pilsdrupās, kur varonīgos velobraucējus gaidīja garda zupa. Pēc garās dienas vēl bija iespējams izmēģināt prasmi viduslaiku aktivitātēs, izšaujot loku, metot kara cirvi un ieklausoties Pētera Kirilova stāstījumā.

Velo brauciena dalībnieki atbalstīja šajā dienā notiekošo Pasaules talku, kurā iesaistījās arī Latvija kopā ar citām 150 pasaules valstīm. Atsaucoties Pasaules talkas aicinājumam iestādīt savu Laimes koku, pilsdrupu teritorijā velobraucēji iestādīja košumkrūmu.

Kokneses tūrisma informācijas centrs pateicas visiem, kuri atbalstīja piekto rudens velobraucienu!  Paldies viesmīlīgajiem saimniekiem par laipno uzņemšanu! Īpaša pateicība Valsts policijai un pašvaldības policijai par drošu un veiksmīgu braucienu!

Uz tikšanos nākamajā velomaratonā 2019. gada rudenī!

Sarmīte Rode,

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tūrisma un Sabiedrisko attiecību nodaļa

Kokneses novada dome

 

Foto: Kokneses tūrisma informācijas centrs

 

 

IMG_20180915_180904.jpg

20180915_135813.jpg

20180915_145911.jpg

20180915_095629.jpg

thumb_show.jpg

 

 

 

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentāru

Pieteikties jaunumu saņemšanai